Alegeți-vă din timp avocatul și fiți sinceri cu acesta – nu trebuie să lipsească din agenda telefonică a nimănui numărul de telefon al unui avocat specializat în penal.

Păstrați-vă calmul – nu vă panicați, pentru că această stare va fi exploatată de anchetatori în dezavantajul dumneavoastră.

Nu cedați ”presiunii” – fiți foarte atenți la promisiunile, îndemnurile ori provocările organelor de urmărire penală în scopul obținerii de probe.

Nu încercați să aveți inițiative și să purtați discuții cu organele de urmărire penală (chiar și în situația în care sunteți întrebați conjunctural despre anumite împrejurări) pentru că există riscul autoincriminării – prevalați-vă de ”dreptul la tăcere” și cereți prezența avocatului ales (indicându-le în acest sens numele acestuia și numărul de telefon la care să poată fi contactat).

Nu semnați nici un act emis de organul de urmărire penală, până nu vă consultați cu avocatul.

Dacă veți fi chemați la sediul organelor de urmărire penală (telefonic sau cu citație), contactați-vă avocatul și consultați-vă cu acesta.

Nu formulați denunțuri încercând să căutați clemență în fața organelor judiciare și nu dați declarații despre alte persoane din anturajul dumneavoastră, încercând astfel să scăpați de acuzațiile ce vi se aduc.

Nu pozați în ”victimă” – organele de urmărire penală nu sunt sensibile la manifestări ”lacrimogene”.

Nu vă devoalați apărarea în fața organelor de urmărire penală, fără să vă consultați cu avocatul ales, pe considerentul că nu veți fi trimiși în judecată – întotdeauna se va da o altă interpretare probatoriilor prezentate de dumneavoastră.

Nu vă gândiți că dacă veți da declarații și veți prezenta tot ceea ce considerați dumneavoastră referitor la faptele ce vi se impută, nu se va mai pune în mișcare acțiunea penală și că nu vor mai fi luate măsuri preventive.

Gândiți-vă ”de două ori” înainte de a lua hotărârea încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției în cursul urmăririi penale și ”de trei ori” atunci când veți opta în cursul cercetării judecătorești pentru procedura simplificată de recunoaștere în totalitate a faptelor reținute în cuprinsul rechizitoriului.